ona bros camp a traves fil mapa
ona bros camp a trves pina sopa lletres

L’àvia té 93 anys i el temps apressa. Decideixo treballar sobre un episodi concret: el 1939 l’àvia participa d’un èxode massiu i forçat davant la imminent victòria dels feixistes i recorre a peu el trajecte que uneix Anglesola (Lleida) amb la frontera francesa. Un cop creuada la frontera es reclosa al camp d’internament Joffre (Ribesaltes) durant uns mesos.


L´estratègia que utilitzo per a encapsular el transvasament de memòria oral entre l’àvia Magdalena i jo és la següent: gravo la conversa on m’explica el viatge, el refaig jo i en trec fotografies. Faig una animació amb les imatges de les actuals ruïnes del camp d’internament. Gravo un vídeo des de l’espai reclòs i el tempo lent que habita l’àvia, el gest des d’on va recontruïnt la narració de la memòria. 

Manquen els registres, són al revers de l'arxiu, i en aquesta absència el cos esdevé tecnologia de la memòria, de la posmemoria que es deposita en mi. Creo jo aquests documents, les imatges d'un àlbum inexistent. Gravo el vídeo i en transcric la veu, sense les correccions.

El mapa del record té una topografia emocional  i corporal "allà, a França". Adjunto els mapes de guerra amb la sugerència que Google Maps em fa de la ruta més curta per anar a l' exili.  

Fotogrames del vídeo

Pina

HDV, 8 min

La Fuliola, 2011


camp a traves nuvol
camp a traves cami

Fotografies

Anglesola (LLeida) - Ribesaltes (França)

2011